събота, 12 март 2016 г.

Синьо лято / Verano Azul



Приключенията на група деца по време на лятната ваканция в малко градче по южното крайбрежие на Испания. Седемте герои на възраст от 8 до 16 години са: Кике, Хави, Панчо, Беа, Деси, Тито и Пираня и техните по-големи приятели, с които споделят своя опит, впечатления и  вълнения -  художничката Хулиа и стария моряк от лодката на хълма – Чанкете. Проблемите са за всички: подрастването, раздялата, смъртта, правото на избор, моралните ценности, семейните отношения, строителния “бум” по испанското крайбрежие…
19-сериен телевизионен филм.
Испания, 1981 г., 50 мин.

Режисьор Антонио Мерсеро
В ролите: Антонио Фернандес, Мария Гаралон, Пилар Торес, Кристина Торес, Хосе Луис Фернандес и др.

Епизодите може да гледате Онлайн:


Хулиа е художничка и прекарва лятото в красива градче край морето. Там се запознава с група деца – Хави, Тито, Панчо, Беа, Пираня и Деси. Децата откриват малък кораб на сушата. На него живее Чанкете – местен рибар. Между тях се заражда приятелство.


Фабрика замърсява морето с киселина. На брега изплуват стотици мъртви риби. Децата с помощта на Чанкете, Хулиа и кмета организират операция „Чиста планета”.


Панчо се наранява при злополука и приятелите му помагат да върши задълженията си в магазина на чичо му. За да им благодари, той ги кани на обяд. Панчо харесва Беа и иска да изглежда в очите й като рицар.


Децата се запознават с Ева – симпатична млада жена. Тя е преживяла лична драма, бременна е  без да е омъжена и е решила да отгледа детето си сама. Пред децата възниква моралният въпрос за семейството, брака и майчинството.


Децата са недоволни от забраните и наказанията, които родителите им налагат. Решават да протестират и организират мълчалива стачка.


Дъждовен ден в курортното градче. Лошото време връща тягостните спомени на Хулия за смъртта на дъщеря й и съпруга й, загинали при катастрофа. Искреното приятелство на Чанкете и децата връщат усмивката й.


Беа се запознава със симпатичен младеж. Родителите й се притесняват, защото той е по-голям от нея. Момчетата от групата ревнуват и правят всичко възможно да провалят срещите й с него.


Родителите на Деси не се разбират и са пред раздяла. Когато баща й пристига в градчето, тя е много щастлива. Но става неволен свидетел на техните разправии. Приятелите й помагат да превъзмогне тъгата.


На самотен плаж се появява необикновен мъж. Децата, Хулиа и Чанкете разговарят с него и са озадачени от странните му думи, че идва от друг свят и чака приятелите си да дойдат за него. Той изчезва заедно с голямо кълбо светлина, появило се в морето.


Децата организират излет до пещера високо в планината. Панчо решава да изучи пещерата, влиза много навътре и се изгубва. Останалите организират спасителна акция.


Панчо и Хави харесват Беа. Всеки от тях се опитва да я спечели по свой начин. Между двамата възниква съперничество. След намесата на Чанкете и Хулиа приятелството е възстановено.


Хави има проблеми в семейството. Баща му не го разбира, не зачита мнението и желанията му. Дори му удря плесница. Хави решава да напусне дома си завинаги, но случайно чува разговор между родителите си и разбира колко много го обича баща му. Двамата връщат доверието си един към друг.


Странен ден в градчето. Във въздуха витае напрежение. Всички се карат помежду си. Чанкете става свидетел на жестоко спречкване между двама младежи, което за щастие не завършва фатално. Със своята житейска мъдрост и доброта той успява да вразуми младежите.


Децата, Хулиа и Чанкете се запознават с господин Масип – известен в миналото илюзионист. Той ги кани на вечеря в запустялата си къща, за да им покаже последното си представление.


В градчето пристига телевизионен екип, за да снима музикална програма с известния певец Бруно. Беа и Деси са големи негови почитателки и не пропускат нито един снимачен ден. Момчетата от компанията започват да ревнуват и саботират снимките. Случайността запознава Чанкете и Бруно. Оказва се, че певецът не е толкова щастлив, колкото изглежда на екрана.


Кике расте и навлиза в „особената” възраст. Родителите му се страхуват да не изгубят връзката си с него, затова баща му прави всичко възможно да се сближат. Родителите на другите деца харесват идеята и решават да направят „джамборе”, за да покажат на децата си, че са още млади.


Строителната компания „Промобиса” иска да изгради жилищен комплекс и хотели на обширен терен, който включва и имота на Чанкете. Старият моряк не иска да продава, нито да заменя имота си. Строителите прибягват към насилствени и незаконни действия, но са спрени от общината и полицията.


Чанкете има болно сърце, но отказва да се лекува. Един ден се случва непоправимото. Той умира. Хулиа, децата и всички негови приятели от градчето дълбоко скърбят за загубата.


Идва краят на лятото. Ваканцията свършва и децата трябва да си заминат. Сбогуването е тъжно, но те си обещават да не се забравят и да се срещнат отново следващата година за нови приключения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Колекция от филми с Луи дьо Фюнес

Ще Ви предложа една колекция, на един любим за мен актьор! Това е незабравимия за мен Луи дьо Фюнес. Една голяма част от младото покол...