вторник, 30 декември 2014 г.

Ръката на Мъртвеца!




Време е да опиша и разясня!

Защо на Администрацията на САЩ и лично Обама ще им се наложи да спасяват Рублата!

След като заложиха капана с поевтиняването на Петрола, в Световен мащаб, с едничката цел да се срине Рублата, в последствие Руската икономика и да постигнат смяна, на Управлението в Москва, САЩ не разчетоха сили!

Ще се запитате защо не са разчели сили, силна икономика, силна валута, господстващо държане над страни от калибъра на Германия и лидери, като Меркел например?

Започваме с обясненията стъпка по стъпка!

Да проследим Хронологията! Защото всичко си има първопричина и източник!




Та след като сме прочели хронологията, нещата се наместват!

САЩ наистина попаднаха в изолация, нямат съюзници, в момента! Не говорим и пишем, за съюзници по оръжие, а чисто икономически!

За разлика от нашите държавници, всички други се осъзнаха на къде отиват нещата, докато нашите залагат на господарите зад океана, другите държави в Европа се отдръпнаха, от икономическа подкрепа на САЩ!

Сега всички Икономисти ще скочат!

Каква подкрепа за САЩ? Та тя е най-голямата икономика! В момента най-бързо развиваща се Шистова революция! Евтин петрол, Газ и Много скъп Долар!“

Да всичко това е вярно! До последната буква! Но C'est la vie ( такъв е животът ) истината в думите поставя диагнозата! А тя е... Икономически прозаична и държава като Холандия я е преживяла!

Икономиката на САЩ ако не вземе мерки и то сериозни мерки, скоро ще се разболее от “Холандската болест” !

Терминът е въведен от сп. “Икономист” преди 37 години, за да опише проблемите на холандската икономика по онова време. През 1959 година в страната на лалетата са открити огромни залежи от природен газ. Износът скача до небесата.

Икономист” обяснява проблема с високата стойност на местната валута – гулдена. Износът на газ води до приток на чуждестранна валута, което предизвиква засилване на търсенето на гулдена и респективно повишаване на цената му.


Това обаче прави други отрасли на икономиката неконкурентно способни на международните пазари. Извличането на газ е бизнес, който не създава особено много работни места. А в опит да спре рязкото оскъпяване на гулдена, холандското правителство задържа основния лихвен процент на ниски нива. Това от своя страна отблъсква инвеститорите и осакатява в зародиш бъдещия икономически потенциал на страната.

През годините икономисти разгръщат определението “Холандска болест”, като допълват картината, при която изобилие от дадена стока или суровина води до икономически проблем.

Да приемем, че курсът на дадена национална валута е фиксиран. В страната влизат много чуждестранни пари, които се обменят в местната валута, а средствата се изразходват в услуги, инфраструктура и като цяло за “вътрешно” ползване.


Превръщането” на чуждата валута в локална води до нарастване на паричната наличност и оттам до екстра търсене. Така се стига до естествено поскъпване на цените на вътрешния пазар.

Резултатът е вдигане на “реалния” обменен курс, а именно с единица от чуждата валута вече могат да се купят по-малко стоки на вътрешния пазар в сравнение с по-ранен период. Страната започва да губи конкурентоспособност. „

В момента САЩ проявява първи признаци на Болестта. Именно залагайки на срива на чужда валута, била тя и Рубла, САЩ се поставят в изолация! Доминирайки политически и натискайки цената на ресурси в световен мащаб, Администрацията на Обама влияе негативно и пряко на икономиката на САЩ!

Разчитайки на Шистовата революция в добива на Петрол и Газ, докараха цената на Долара до „небесата“ , това влияе на износа на всички останали стоки и услуги произведени в САЩ или от техни корпорации, плащащи данъци в САЩ!

Дори дадена корпорация да е изнесла производството си в Китай, Бразилия или Тайван, цената по рентабилност – продажба е в долари, данъците също!

Та Кой заложи капана, Кой дирижира в момента курса на валутите спрямо Долара, Кой ще излезе победител накрая?

Остава да догледаме Покера който се играе!

Накрая някой ще изтегли ръката на Мъртвеца ( чифт черни Аса и чифт черни осмици ) !

Време е за Шоу!

9 коментара:

  1. ходи се лекувай човече...всичко което си изписал в статиите си,не важи за долара щото е световна валута...за всяка друга валута от части може и да си прав,но за долара(който отдавна не е вързан с петрола,а с Уолстрийт само),не важи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А къде се гледа цената на петрола? аз мисля като падат котировките на Уолстрийт, това влияе негативно на самата борса и коефициента за деня, месеца и годината!

      Изтриване
    2. Забравяш - БРИКС - приятел там долара е никои а това е По голямата част от света долара умря хихи

      Изтриване
    3. Ха -ха , кои го казва, май сте вие за лечение....Освен заблудения мозък, обърнете внимание и на очите ви....

      Изтриване
  2. Много слабичко, Галинчо!
    Направи си труда и прочети книгата на Marin Katusa "The Colder War" за да разбереш поне малко пазара на световните енергийни ресурси!
    Ще получиш поне малко просветление по въпроса и ще спреш да пишеш фантастики без връзка с реалния свят...
    Приятелски съвет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Монетата винаги има две страни! Едната е вашата "истина" , другата е моята фантастика!

      Изтриване
    2. Това дето пише по книгите,не се ражда по нините, така моя дедо ми казваше кат бях малък.Така че аз много не вервам на писаното,очи докат не видят ,ръка докат не пипне, аз не вярвам,така с тая книжка си изтрий гъзенцето.....

      Изтриване
  3. Най-добрия вариант за поглед на нещата - интересите на обществата!
    Доц. Иво Христов , много добре ги представяше преди. Но беше казал ,че повече няма да коментира тези неща!
    Нали да откриваме какво е станало сега , нещо ,което заложено много преди , не говори добре за нас.
    Всяко едно общество се предполага ,че ще използва средствата ,с които разполага ,за да защити интересите си.
    А малки ,като нашето общество , са обект на изнуда. Да се присъединят или да следват интересите на по големите и силните, което води до асимилирането и изчезването на малките.
    А големите общества са като хищниците .
    Използват ,пари, религии, убийства ....., за да постигнат целите си !
    А по между си обикновено се съюзяват , защото противоборството за разпределение на плячката/малките общества/, води до взаимно изтощение .
    Така стана след втората световна война. И до сега е подобно.
    Сега е ясно ,че има смяна на една икономическа сила с друга! И другата е Китай. Не зависимо ,че все още нямат военния потенциал. И сега се води война по между им. Историята показва ,че винаги победител е този ,който произвежда повече стоки.
    Времето работи за Китай. И китайците знаят добре това! Те само търпеливо си работят .И все още не роптаят срещу другите, които им нанасят икономически загуби. Но денят , в който ще тропнат на масата е вече близко.
    Разбира се, че всички събития ,които стават днес , са адресирани към крайния конфликт. И на старите величия в световната икономика им е ясно , че ако ще правят нещо ,ще трябва да е скоро. Но вече позициите са сменени.
    И това е добре ,защото така се гарантира нашето съществуване на земята!
    А парите са една много малка и не съществена част от живота на хората !
    И който се подведе и надцени ролята им, си плаща скъпо. Много общества са изчезнали по тази причина!

    ОтговорИзтриване
  4. Цената на Петрола скочи със 7 % при търговете на борсите в САЩ! Причината е рекордно съкращение на капиталовите разходи! Работата е там, че ниските цени на петрола станаха причина за убиването на Американските добиващи компании, за които не остана нищо друго освен да съкращават капиталовите си разходи! Което ще доведе, до намаляване добива на петрол и газ по така наречена Шистова технология! Ценовата война, наложена от Саудитска Арабия и Русия по цената за нефта, може да се заключи в една дума! САЩ загубиха войната!

    ОтговорИзтриване

Колекция от филми с Луи дьо Фюнес

Ще Ви предложа една колекция, на един любим за мен актьор! Това е незабравимия за мен Луи дьо Фюнес. Една голяма част от младото покол...